Virta tuo, virta vie

Virta tuo, virta vie -hanke on Pylväsojan valuma-alueiden vesienhallinnan hanke. Sen tarkoituksena on luoda Pylväsojan valuma-alueelle luonnonmukainen peruskuivatussuunnitelma sekä metsätalousalueiden kuivatussuunnitelma ja inventoida alueen luontoarvoja. Hankkeessa on myös tarkoitus luoda parempia käytäntöjä maa- ja metsätalousalueiden vesienhallinnan yhtenäistämiseksi.

Hanketta rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Ylivieskan kaupunki, Pylväsojan ojitusyhteisö ja PRO Agria Oulu

Hankeaika on 1.4.2021-30.11.2022

 

Virta tuo, virta vie -hanke on edennyt aikataulussaan. Luontoarvojen inventoinnin raportti saatiin valmiiksi syksyllä 2021, ja Pylväsojasta on kerätty vesinäytteitä viidestä näytteenottopisteestä kaksi kertaa. Metsätalousalueiden kuivatussuunnitelma valmistuu maaliskuun loppuun ja peruskuivatussuunnitelma syksylle 2022. Vesinäytteiden keräämistä jatketaan, ja niitä otetaan vuonna 2022 kolme kertaa sekä vuonna 2023 kolme kertaa. Hanke on myös pitänyt tiiviisti yhteyttä muihin alueellisiin vesienhoidollisiin hankkeisiin.

 

Virta tuo, virta vie -hankkeen ensimmäinen yleisötilaisuus pidettiin Pylvään kylätalolla tiistaina 22.6.2021 Tilaisuudessa oli puhumassa Riina Rahkila ProAgria Oulusta, ja oheisesta linkistä löytyy hänen diaesityksensä vesienhoidon yhteistyömallista. Tilaisuudessa kerrottiin hankkeen aikataulusta, ja esiteltiin hanketta toteuttavat suunnittelijat. Lisäksi käytiin avointa keskustelua huolta herättävistä kysymyksistä. Paikallisilta toivottiin esimerkkejä niin ongelmakohdista kuin mahdollisista muokattavista kohteista, ja niitä voi edelleen ilmoittaa joko sähköpostitse tai puhelimitse hankevastaavalle.

Hankkeen toinen yleisötilaisuus pidettiin keskiviikkona 16.3.2022 Ylivieskan kaupungintalolla. Tilaisuudessa hankkeen suunnittelijat esittelivät suunnitelmien sen hetkistä vaihetta, ja käytiin läpi niin kysymyksiä kuin yleisiä kommenttejakin.

Tilaisuudessa sovittiin myös asiakasaineistosivun avaamisesta KVVY Tutkimus oy:n nettisivuille, jonne tulee nähtäväksi vanhoja ojitusyhtiön asiakirjoja, sekä uudet nyt luotavat suunnitelmat niin metsä- kuin maatalouspuolellekin. Suunnitelmien aihioita voi kommentoida ja ehdottaa parannuksia.

Asiakasaineisto löytyy TÄMÄN linkin takaa kirjautumalla tunnuksin käyttäjätunnus: pylvasoja ja salasana: pylvasoja1

Hankkeesta järjestetään yleisötilaisuus 20.9.2022. Tarkempaa tietoa yleisötilaisuudesta täältä.

Lisätietoja: Hankevastaava Maija Schuss, puh 044 4294 470, maija.schuss [at] ylivieska.fi