Virta tuo, virta vie

Virta tuo, virta vie -hanke on Pylväsojan valuma-alueiden vesienhallinnan hanke. Sen tarkoituksena on luoda Pylväsojan valuma-alueelle luonnonmukainen peruskuivatussuunnitelma sekä metsätalousalueiden valuma-aluesuunnitelma ja inventoida alueen luontoarvoja. Hankkeessa on myös tarkoitus luoda parempia käytäntöjä maa- ja metsätalousalueiden vesienhallinnan yhtenäistämiseksi.

Hanketta rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Ylivieskan kaupunki, Pylväsojan ojitusyhteisö ja ProAgria Oulu

Hankeaika on 30.11.2020-15.11.2022

Virta tuo, virta vie -hanke on saatu päätökseen aikataulun mukaisesti. Luontoarvojen inventoinnin raportti saatiin valmiiksi syksyllä 2021, ja Pylväsojasta on kerätty vesinäytteitä viidestä näytteenottopisteestä viisi kertaa ja seurantaa jatketaan myös vuonna 2023. Metsätalousalueiden valuma-aluesuunnitelma valmistui elokuussa 2022 ja peruskuivatussuunnitelma valmistuu marraskuussa 2022. Hanke on pitänyt tiiviisti yhteyttä muihin alueellisiin vesienhoidollisiin hankkeisiin ja hankkeen puitteissa järjestettiin Uppopuurakenteilla tehoa vesiensuojeluun? puupuhdistamojen työkokeilu ja keskustelutilaisuus Laukkupalon kosteikolla 23.5.2022.

Virta tuo, virta vie -hankkeen ensimmäinen yleisötilaisuus pidettiin Pylvään kylätalolla tiistaina 22.6.2021. Tilaisuudessa oli puhumassa Riina Rahkila ProAgria Oulusta, ja oheisesta linkistä löytyy hänen diaesityksensä vesienhoidon yhteistyömallista. Tilaisuudessa kerrottiin hankkeen aikataulusta, ja esiteltiin hanketta toteuttavat suunnittelijat. Lisäksi käytiin avointa keskustelua huolta herättävistä kysymyksistä. Paikallisilta toivottiin esimerkkejä niin ongelmakohdista kuin mahdollisista muokattavista kohteista, ja niitä voi edelleen ilmoittaa joko sähköpostitse tai puhelimitse hankevastaavalle.

Hankkeen toinen yleisötilaisuus pidettiin keskiviikkona 16.3.2022 Ylivieskan kaupungintalolla. Tilaisuudessa hankkeen suunnittelijat esittelivät suunnitelmien sen hetkistä vaihetta, ja käytiin läpi niin kysymyksiä kuin yleisiä kommenttejakin.

Tilaisuudessa sovittiin myös asiakasaineistosivun avaamisesta KVVY Tutkimus oy:n nettisivuille, jonne tulee nähtäväksi vanhoja ojitusyhtiön asiakirjoja, sekä uudet nyt luotavat suunnitelmat niin metsä- kuin maatalouspuolellekin. Suunnitelmien aihioita voi kommentoida ja ehdottaa parannuksia.

Asiakasaineisto löytyy TÄMÄN linkin takaa kirjautumalla tunnuksin käyttäjätunnus: pylvasoja ja salasana: pylvasoja1

Hankkeesta järjestettiin kolmas yleisötilaisuus 20.9.2022 Ylivieskan kaupungintalolla. Tarkempaa tietoa yleisötilaisuudesta täältä.

Hankkeessa on valmistunut luontoarvojen selvitys, metsäalueiden valuma-aluesuunnitelma sekä Pylväsojan uoman luonnonmukainen peruskuivatussuunnitelma.

Hankkeessa on muodostettu viestintämateriaalina Pylväsojan valuma-alueen vesienhallinnan hankkeista kertova flyer sekä nettisivujen https://arcg.is/5aLGu takaa löytyvä tarinakartta, josta löytyy tarkempaa tietoa Pylväsojan valuma-alueesta sekä alueelle tehdyistä toimenpiteistä ja suunnitelmista.

Hankkeen loppuraportti on luettavissa täällä.

Lisätietoja: Hankevastaava Maija Schuss, puh 044 4294 470, maija.schuss [at] ylivieska.fi