Pellon pientareella kokoonnuttiin Nivalassa 12.5.

Haikara, Maija Schuss

KIPSI-hanke järjesti yhteistyössä Ylivieskan kaupungin Kalajokivarren pengerryspumppaamoiden sovellettavuus vesiensuojeluun -hankkeen kanssa pellonpiennartilaisuuden Nivalassa sijaitsevalla Haikaran pumppaamolla perjantaina 12.5. Paikalla oli Minna Kolari ja Mats Willner Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta kertomassa KIPSI-hankkeesta. 

Kalajoen vesistöalueen viljelijöillä on vielä hetken ajan mahdollisuus hakea pelloillensa kipsikäsittelyyn myönnettävää tukea.

 -Talvella avattu tukihaku on vielä auki, mutta hakupalvelu sulkeutuu toukokuun aikana suoritettavan huoltokatkoksen takia. Haun on tarkoitus avautua myöhemmin uudelleen, mutta jos haluatte varmistaa levityksen tämän vuoden aikana, niin suosittelemme hakemaan tukea mahdollisimman pian, sanoo KIPSI-hankkeen projektipäällikkö Minna Kolari.

Ylivieskan kaupungilta paikalla olivat Maija Schuss ja Tapio Koistinaho kertomassa Kalajokivarren pengerryspumppaamoiden sovellettavuus vesiensuojeluun -hankkeesta ja hankkeen puitteissa järjestettävästä veden laadun seurannasta, jota on tehty kymmenessä pumppaamoaltaassa, sisältäen myös Haikaran pumppaamon. Hankkeessa pyritään testaamaan erilaisia keinoja vähentää Kalajokeen kulkeutuvien ravinteiden määrää, joista yksi keino on pidättää ravinteita pelloille kipsin avulla. Muina keinoina suunnitteilla on myös hakepuhdistamo, kemiallinen puhdistus sekä puurankanippujen käyttö.

Pellonpiennartilaisuudessa olivat paikalla myös Yaran edustaja sekä asiantuntijoita Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta ja Nivalan maaseutupalveluista. Paikan päällä oli tarjoiluina makkaraa ja pullakahvit. Aurinkoinen ja lämmin keli houkutteli paikalle hyvän määrän osallistujia ja keskustelu viljelijöiden ja asiantuntijoiden välillä oli hyvin antoisaa.